23.10.2020
Zkratka: Ng, Neu
Tradiční oblasti: Rakousko, Maďarsko, Transylvánie, Morava
Stáří a původ: mladá odrůda, Rakousko; Odrůda pochází z rakouska, kde se pěstuje pod názvem Neuburger pěstuje již přes 150 let, ovšem v popisu odrůd, který zpracoval A. von Babo a E. Mach v roce 1909 se ještě neuvádí. O jeho vzniku se vypráví, že réví této odrůdy bylo v šedesátých letech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberansdorfu v oblasti Wachau. Réví nalezli vinaři Ch. Ferstl a F. Marchendl a vysadili jej v obci Arnsdorf do svých vinic. V roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno. Podle současných poznatků genové analýzy se jedná o nahodilého křížence odrůd Veltlínské červené a Sylvánské zelené. Nejvíce se pěstuje ve velkopavlovické podoblasti. Průměrný věk na vinicích je 25 let, což svědčí o klesající tendenci.
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941
Období sklizně: od druhé poloviny září; zrání hroznů je středně pozdní. Dužnina bobulí je slizká, velmi příjemné chuti, a proto hrozny lákají k přímé konzumaci
Barva: žlutá, u vyšších přívlastků zlatožlutá
Vůně: jemné aroma
Chuť: středně plná až plná, harmonická, hebká, viskózní, s nižším obsahem kyselin
Ve vůni a chuti můžeme hledat: ořechy, maliny, smetanu
Vhodnost ke skladování: dobrá
Stolování: Neuburské výborně doprovází jídla s hustými omáčkami, pečenou drůbeží nebo drůbeží paštiky. Hodí se k vařeným masům, přírodní úpravě hovězího, k vydatnějším ale neutrálním jídlům. Dále můžeme doplňovat bílé sýry či zeleninové polévky
Víno: Kvalita mladého vína bývá průměrná. Vyšší a zajímavější kvality je dosahováno ležením vína na lahvi. Víno se ležením zaplňuje a přibývá buketních látek červeného ovoce, zvyšuje se viskozita vína a vzrůstá sametový dojem v ústech. Dochuť vína je harmonická, neutrální a dlouhá. Z průměrného mladého se stává často přitažlivé, lahvově zralé víno neutrálního typu